Middelfart Sparekasse: Nej tak til seniorpolitik
Det danske arbejdsmarked har brug for at fastholde folk i arbejde i længere tid. Alligevel er det svært for seniorer at komme ud af ledighed, og mange frygter at blive fravalgt på baggrund af alder.
Middelfart Sparekasse gør en dyd ud af ligebehandling på tværs af alder – i så høj grad at Sparekassen har fravalgt en decideret seniorpolitik.
”For os er alderen ikke afgørende. En kollega på 65 kan være mindst lige så energisk og arbejdsparat som en på 40. Vi tager hensyn til alle kolleger ud fra deres behov og ønsker, og her er alderen altså ikke afgørende,” siger Bjarne Jacobsen, kommunikationsdirektør i Middelfart Sparekasse.
Det samme gælder, når der ansættes nye kolleger. Middelfart Sparekasse ansætter ofte kolleger over både 50, 55 og 60 år. ”Hvis ansøgeren er den rette til jobbet, kunne vi aldrig finde på at vælge vedkommende fra på grund af alderen. Vi ser sådan på det, at vi køber mange års erfaring,” uddyber Bjarne Jacobsen.
Denne tilgang betyder ikke, at alder slet ingen betydning har. Sparekassen har tilbud om seniorsamtaler med fokus på både fastholdelse og trivsel – for at sikre den bedst mulige seniortilværelse på arbejdspladsen.
”Vi vil gerne tilbyde vilkår til den enkelte, så vi kan holde kollegerne længst muligt hos os. Det kan fx være nedsat tid eller nye arbejdsopgaver. Og så vil vi gerne sikre den bedst mulige overgang til pensionisttilværelsen, når den tid kommer,” fortæller Bjarne og fortsætter: ”begge dele kræver, at vi taler åbent om behov og forventninger.”
Del af forskningsprojekt
Værktøjet til seniorsamtaler er et konkret produkt, der kom ud af, at Middelfart Sparekasse deltog i Københavns Universitets projekt “De Erfarne”. Projektet undersøger seniormedarbejderes trivsel og arbejdsliv og skaber værktøjer og formidler viden, som skal gøre arbejdslivet for seniorer bedre. Deltagelsen resulterede i anbefalinger og værktøjer, der hjælper til at forbedre overgangen fra ‘almindelig’ medarbejder til seniormedarbejder.
Det handler om synet på alder
Noget tyder på, at sparekassens tilgang virker. Middelfart Sparekasses ældste medarbejder er 70 år og startede i virksomheden i 1975. Gennemsnitsalderen er 49,8 år. Udover at det brede aldersspænd gavner virksomheden selv, mener Bjarne derudover, at erfaringen, som kunderne bliver mødt med, skaber troværdighed. “Vi kigger ikke på folks alder, og det gør sig også gældende ved de yngre kandidater. Vi stræber efter en medarbejdergruppe, der afspejler vores kunder.”
Ønsker din virksomhed at lade sig inspirere? Så er det vigtigt at have for øje, at det helt grundlæggende handler om synet på alder. “Der synes at være en tendens til at se på alder og ældre medarbejdere som noget negativt frem for en fordel, hvilket vi mener er fundamentalt forkert.
Det handler om kompetencer, ikke om alder,” afslutter Bjarne.