Mangfoldighed betegner, at alle mennesker er forskellige. Det gælder både i forhold til personlige forhold som køn, alder, religion, etnisk oprindelse og seksualitet og om uddannelse, erhvervserfaring, holdninger, interesser og meget mere.
Danmarks demografi ændrer sig. Der er flere seniorer på arbejdsmarkedet, flere udlændinge, indvandrere og flygtninge, uddannelserne bliver flere og mere forskellige og så videre. Derfor skal arbejdsgivere i endnu højere grad end tidligere kunne håndtere forskellige medarbejdere. Kundeskaren ændrer sig tilsvarende, og flere og flere danske virksomheder arbejder internationalt, hvorfor omstillingsparathed er altafgørende.
Mangfoldighedsledelse er en ledelsesretning, som viser vejen til, hvordan medarbejdernes forskellighed kan skabe forretningsmæssig værdi. Et frugtbart arbejdsmiljø består af en inkluderende kultur, hvor medarbejderne oplever sig som en del af fællesskabet, og samtidig opmuntrer alle til at udfolde egne kompetencer og særtræk.
Undersøgelser har vist, at teams, hvor medlemmerne er forskellige præsterer væsentligt bedre end teams, hvor medlemmerne ligner hinanden. Forsøg har peget på, at samarbejdet er optimalt, når der ikke er mere end 70 % af en gruppe, som ligner hinanden på køn, alder, uddannelse eller anciennitet.
Praktisk mangfoldighedsledelse dyrker forskelle frem for ligheder, og for ledere drejer det sig om at have blik for hvilke særlige evner og perspektiver hver enkelt kan bidrage med. Find værktøjer til daglig mangfoldighedsledelse her.
Her finder I en række anvendelig værktøjer, der kan hjælpe jer til at give jeres medarbejdere de bedste udfoldelsesmuligheder og omsætte deres kompetencer til udvikling og vækst for virksomheden!
Jeres arbejdsplads kan finde inspiration til mangfoldighedsledelse i disse gode eksempler på, hvordan andre virksomheder har arbejdet med inklusion, mangfoldighedsledelse og innovation.